Overvekt og fedme blant dyr
Et økende problem blant katter og hunder er overvekt. Så mange som 30% av våre firbeinte venner er veier faktisk mer enn de burde. Fedme øker risikoen for helseproblemer som f.eks diabetes, leddsmerter, hudsykdommer, en økt belastning på indre organer og skjelett, samt at immunforsvaret blir svekket.
Når oppstår fedme?
Det finnes flere grunner til at et dyr kan bli overvektig, men den vanligste grunnen er rett og slett at dyret får i seg flere kalorier enn den forbrenner. I andre ord, den spiser for mye mat og for i seg mer energi enn dem bruker.
Fedme kan også oppstå lettere hos katter som blir kastrert. Ettersom hormonene og stoffskifte i kroppen endres etter et slikt inngrep. En katt som er kastrert vil ofte bli mindre aktiv og samtidig som appetitten øker, det sier seg selv at denne kombinasjonen ikke er helt heldig. Kastrerte katter har faktisk rundt 20% lavere energibehov en katter som ikke er kastrert.
Hvem gir vel ikke godbiter til dyret sitt? Og det skal du så klart gjøre. Men du bør ha i bakhodet at disse bitene er energirike og det kan faktisk bli for mye av det gode. I løpet av en dag kan det faktisk skje at dyret får flere godbiter av forskjellige personer, noe som kan gi utslag på vekten.
I noen tilfeller kan det være en underforliggende sykdom som gjør at dyret legger på seg raskere enn normalt.
Ofte vil et dyr som blir overvektig bli mindre aktiv som igjen gjør at fedmen kommer inn i en «ond spiral». Derfor er det viktig at du som eier følger med på vekten til dyret og tar grep ved behov.
Hvordan vet jeg om dyret mitt er overvektig?
Hvordan slanker jeg dyret mitt?
Vi anbefaler at alle dyr blir undersøkt av en veterinær før du starter med slanking. Da vil du få en klar anbefaling fra veterinæren om hvor mye dyret bør gå ned i vekt og et tidsaspekt på hvor lang tid det normalt sett vil ta.
Ved å begrense mengden mat dyret får i seg vil dette gi resultater på sikt, men du skal aldri sulteslanke en katt eller hund. Det er viktig at slanking går over tid og at ikke dyret taper for mye kroppsvekt på en kort periode (det er rett og slett skadelig).
Om du ikke oppnår ønsket resultat ved å begrense mengden mat vil slankefôr være et godt alternativ. Snakk med dyrlegen for råd og veiledning. I Dyrebutikken vår har vi et rikelig utvalg slankefôr til både katter og hunder.
Du bør også aktivisere dyret mer, enten det er via lengre og hyppigere turer eller leker som skaper nysgjerrighet. Du kan også plassere matsatsjonen/matskåla på en benk e.l. som krever at dyret må «jobbe» litt mer for å få i seg energi.
Kutt ut godbiter i perioden dyret skal slankes. Og husk å juster ned mengden mat i de tilfellene dyret får kjøtt i tillegg til fôr.
Bestill vektkontroll hos Lofoten Dyreklinikk
Ønsker du å bestille vektkontroll eller har du noen spørsmål om helsen til dyret ditt? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Reiseregler for dyr – Reiser til utlandet og innreise til Norge
Nyheter, Dyrevelferd, Hund, KattDet finnes en rekke reiseregler for deg som skal ut å reise med dyret ditt. Vi anbefaler at du setter deg godt inn reglene som gjelder for dyret du skal ha med deg på tur og det landet du skal besøke. Reglene kan nemlig være forskjellig fra land til land, samtidig som det stadig skjer endringer i de ulike lovverkene, og det er ditt ansvar som dyreeier å sørge for å være oppdatert på gjeldende krav.
Dyrlegen anbefaler årlig helsesjekk
Nyheter, Dyrevelferd, Hund, KattVeterinæren anbefaler at alle dyr gjennomgår en årlig helsesjekk. En helsesjekk utføres av våre dyktige veterinærer og da får vi sjekket at alt står bra til med din firbeinte venn. Om dyret ditt har noen problemer er prognosen mye bedre om dette oppdages på et tidlig stadium.
Det gode liv som seniorhund
dyreklinikk, Hund, NyheterNormalt sett sier vi at en hund som er rundt 7 år er en seniorhund. Selv om du kanskje ikke ser det så godt så er aldringsprosessen til hunden i gang. En eldre hund vil i de aller fleste tilfeller oppleve aldersrelaterte lidelser, men det finnes mange råd som gjør at hunden din kan få et langt og fint liv.